ייעוץ עסקי-הקמת עסק בגיל 50



                                                                   ייעוץ עסקי-הקמת עסק בגיל 50

 

הגעת לגיל 50.... קצת מהר מידי ממה שחשבת.יחד עם זאת החיים נראים יפים מתמיד. הבריאות סבירה,מסודר מבחינה כלכלית, האישה עובדת,הבת הגדולה סיימה צבא והתחילה ללמוד באוניברסיטה. הבן האמצעי בצבא,מסודר במודיעין.והתינוק הנצחי עולה מהחטיבה לתיכון.יש שקט בנשמה. טיול לחו"ל אחת לשנה,שתי מכוניות,האחת מהעבודה והשנייה פרטית המוחלפת כל שלוש שנים.המשכנתא כבר מזמן שולמה ויש גם קצת חסכונות. ואז יום אחד זה מגיע....זה יהיה מנהל כוח האדם או המנכ"ל אשר יתקל בך במקרה במסדרון ויבקש ממך לקפוץ אליו לרגע לשיחה...." תראה " הוא אומר.." יש צמצומים,ארגון מחדש... אנחנו מאוד מעריכים אותך.. אבל אני מצטער להודיע לך שאתה נכלל ברשימת המפוטרים.. כיאה לעובד במעמדך,אתה מקבל פיצויים יפים וחופשת הסתגלות של שלושה חודשים כולל הרכב הצמוד...אני בטוח שבשוק יחטפו אותך מהר...ואני מאחל לך בהצלחה...".  כמו אגרוף בבטן, נשמתך נעתקת. ללא כל הכנה מוקדמת..למה אני ? למה עכשיו ? הייתי בטוח שאני יושב חזק...יש לי ידע וניסיון,יחסי אנוש מצוינים... למה ?     ההלם עובר מהר, תוך שבועיים אתה מוצא את עצמך יושב בבית. מסתער על חברות כוח האדם,פונה לחברים,לעמיתים למקצוע,כותב קורות חיים לכל ארגון שאי פעם שמעת את שמו.  עובר חודש,עוברים גם שלושה חודשים ואפילו חצי שנה. אף אחד לא חוטף אותך,אפילו איום של חטיפה לא נראה באופק. לאט לאט אתה מבין שלהיות בן 50 בשוק העבודה של היום זו בעיה לא קטנה.  ואז מתחילות להתגנב המחשבות להיות עצמאי. לא מרצון אלא מחוסר ברירה. סיפרו לך שזה קיים... שיש אפשרויות..אתה צעיר..יש כבר חבר שעשה את זה..יש קורסים של משרד התמ"ת...ובאמת מה אכפת לך לבדוק ? לקראת בדיקה שכזו,אספתי מספר נקודות " בעד "  ו " נגד " הקמת עסק בגיל 50 .


                                                                             בעד


1.  אין לך ברירה: הסיכויים למצוא עבודה הולכים ויורדים עם הזמן.עברה כבר חצי שנה מהפיטורים? תתחיל לחשוב על חלופה זו ברצינות. יכול להיות שעוד תמצא עבודה כשכיר,אך היא תהיה כבר פשרה,בשכר נמוך יותר ופחות מעניינת מבחינה מקצועית.מעבר לכך,מאין לך הביטחון כי תמצא משרה לטווח ארוך? אולי תפוטר פעם נוספת בעוד שנתיים? תתחיל להתרגל לחותמת " פג תוקף " הנצמדת לקורות החיים שלך.

 

2. אתה עוד צעיר- תראה את העצמאיים במגוון משרות,עובדים בשמחה גם בגילאים מעבר ל-67. בחישוב קל יכולה להיות לפנינו קריירה של 15-20 שנה וזה המון זמן.במונחי הזמן האלה לא צריך לרוץ ולמהר,אפשר לנסות מספר רעיונות. אפשר להתנהל בזהירות לחקור ולבדוק היטב מה אנו רוצים לעשות.

 

3. יש לך ידע וניסיון חיים- 50 שנה לא הולכים ברגל. יש לך ניסיון חיים עשיר גם במונחים מקצועיים.הבנה בניהול מו"מ,ביצירת קשרים עם אנשים, בזיהוי מצבים שונים,כושר ניתוח וקבלת החלטות.ראיה לטווח ארוך יותר,הבנה עמוקה ויכולת בדיקה של הצעות העומדות על הפרק.ראית כבר הרבה דברים בחיים וזה נכס שהיה יכול להקטין אולי במחצית את הכישלונות של היזמים הצעירים.

 

4. יש לך חסכונות- אחת הבעיות הגדולות בהקמת עסק קטן היא רמת ההשקעה ויכולת המימון וההון העצמי.ליזמים בתחילת דרכם גם 50,000 ₪ יכולים להוות מחסום למימוש רעיון עסקי. זה לא שיש לך כסף מיותר,אפילו להיפך. אבל אם יהיה רעיון סביר,בטוח יחסית,עונה על הקריטריונים,תוכל לגייס סכום משמעותי שאינו בר ביצוע אצל חלק ניכר מהיזמים הצעירים או מיעוטי היכולת.

 

5. יש לך חברים,מכרים,קשרים-חלק מהרעיונות העסקיים הנוגעים לצריכה פרטית,מקבלים סיוע ותמיכה ממרבית המשפחה,החברים והמכרים.חלקם יסכימו לעזור,לרכוש ולקבל שירות,להעביר את השם לחברים אחרים ולהמליץ. גם ביזמות הקשורה לתעשייה או לשוק המוסדי ניתן להיעזר בהיכרויות הקיימות לקביעת פגישות עבודה עם לקוחות פוטנציאליים.ולהפתעתך-אפילו מקום העבודה הקודם יכול להיות לקוח.

 

6. להיות חופשי-הבוס של עצמך- כמה פעמים חלמת בלילה שאתה מתחלף בתפקידים עם הבוס? כמה פעמים לא הסכמת עם החלטות ההנהלה אבל לא הייתה לך ברירה. מעכשיו אתה עצמאי ואדון לנפשך. יכול לתכנן את סדר היום,להחליט מהו קצב העבודה,עם מי להיפגש,איזה לקוח לזרוק,להתעסק עם הדברים היותר מעניינים ואולי גם להיות הבוס הגדול בעצמך.אתה יכול להיות מנהל,עצמאי ובעלים היחידי של עסק קטן שהוא רק שלך.

 

7. הגשמה עצמית- גם כאן ניתן לדבר על עצמאות כהגשמת חלום. לא מעט מנהלים בכירים במשק טענו כי היו מעדיפים לנהל חנות מכולת משלהם מאשר לנהל סופרמרקט ענק של אחרים. לא מעט שכירים חלמו להיות פעם עצמאיים אבל פחדו לעשות את הצעד.כעת קיימת הזדמנות לעשות משהו שאולי רציתם תמיד..וגם אם לא בדיוק,אני מבטיח לכם כי עצם המעמד להיות עצמאי בעסק סביר מהווה חלק משמעותי של מושג ההגשמה עצמית וביטוי למימוש מכלול רחב של רצונות ויכולות אישיות.

 

8. מקור פרנסה-רדו מהחלום של להיות מיליונרים,הסיכוי אפסי.התמקדו ביכולת לבסס עסק המספק פרנסה יציבה לאורך זמן. בחלק גדול מהמקרים התמורה המתקבלת תהיה נמוכה אפילו מהשכר הקודם שקיבלתם ערב הפיטורים. אבל,יש סיכוי רב לקבלת שכר סביר עם הזדמנויות להטבות קטנות,סיכוי לעסקה מוצלחת ולפעמים גם לפריצת דרך.בחלק לא קטן מהמקרים השכר שתקבלו כשכירים במקום העבודה החדש שבחרתם כפשרה,לא יהיה גבוה יותר באופן משמעותי מהתגמול הצפוי בעסק שתקימו.

 

9. חיזוק הביטחון העצמי- אם אתה מצליח אין לזה מחיר.להיות עצמאי,לא תלוי באחרים,מתנהל בחוכמה ובזהירות,מקבל החלטות חשובות ומגלה בהדרגה יכולות ותכונות אחרות שלא ידעת שקיימות בך.במקרים אחרים תגיע למסקנה שאולי עשו לך טובה שפיטרו אותך. אין לחץ, פחד מפיטורין,הרגשה נהדרת.לקום בבוקר מתוך בחירה ולא מתוך אילוץ.לא לפחד להגיד את מה שאתה חושב.לא להיות חלק מהעדר,להיות אתה באמיתי. רבים מספרים על אנרגיות מתחדשות,ריגוש ומוטיבציה כמו באהבה ראשונה.

 

10. התפתחות טכנולוגית- המחשב ויתרונותיו הרבים הופך להיות נגיש וזמין יותר לכל הגילאים ולכל העסקים.גם אם אתה לא מהמחוברים למחשב,הכשרה קצרה תהפוך אותך למומחה לא פחות מילדך הצעירים.המחשב מקטין פערים,תורם לשוויון הזדמנויות,מאפשר קשר עם ספקים ולקוחות רבים.

 

                                                                             נגד    

 

1.  אולי אתה לא מתאים?-לא כל אחד מתאים להיות עצמאי. צריך להבין ולהפנים טוב טוב. לא כל אחד יכול ליצור קשרים,לדחוף,למכור,לנהל אנשים אחרים,לגייס ולפטר עובדים,להתנהל עם הכספים ומנהל הבנק.לקבל החלטות עסקיות מורכבות,לנהל ולהתנהל תחת לחץ ולוחות זמנים,לקבל אחריות ולקחת סיכונים.להיות יצירתי לפתח ולקדם את העסק,להיות מחויב ולהסתכל על התמונה בגדול. מי צריך את הכאב ראש הזה?

 

2. קיים סיכון כלכלי-מאין לנו שהעסק יצליח ?. אם לא היית עצמאי עד היום מדוע שתוכל להיות עכשיו?. האם אתה יכול להרשות לעצמך במצבך הנוכחי לסכן כספי חיסכונות? סיכון יתר ישבש את תהליך קבלת ההחלטות,יגרום ללחץ למתחים ומי יודע מה עוד. ולכן. יש חשיבות להתמקד בשלבי האיתור הראשוניים באותם עסקים שאינם דורשים רמת סיכון מעבר ליכולת. במידה והחלופה העומדת על הפרק מסכנת כספים רבים,אני לא מקנא בתהליך קבלת ההחלטות העומד לפניכם....

 

3. תחרות קשה-ב- 99% מהמקרים לא המצאתם את הגלגל. יש עסקים רבים נוספים בשוק שכבר מציעים את מה שאתם רוצים לעשות. חלקם עסקים גדולים ומבוססים,חלקם בעלי יתרונות יחסיים מוכחים,לקוחות נאמנים,מוצרים ושירותים מעולים. התחרות קשה ותהיה קשה עוד יותר בעוד שנה.קשה לחדור לשוק,להשיג עוד לקוח,לייצג ספק איכותי. אף אחד לא מחכה לכם. ההתמודדות קשה,המאבק על ההישרדות יהיה יום יומי.תתקלו בהצעות מחיר לא הגיוניות שניתנו ללקוחותיכם על ידי המתחרים...קשה,קשה...

 

4. עסקים נסגרים-ללא קשר לסיכון הכלכלי,צריך להבין כי עסקים חדשים רבים נסגרים תוך שנה מהקמתם ממכלול של סיבות. חדירה איטית מידי לשוק וחוסר נשימה ארוך טווח ליזם.הצפת יבוא מסין,שינוי חוקים ותקנות המאפשר לחזקים יותר לשרוד. עזיבה בלתי צפויה של לקוח מרכזי או הפסקת אספקת סחורה מספק עיקרי,הסיבות רבות ובחלקן לא תלויות בכלל בך ובתהליך קבלת ההחלטות שלך. יש לקחת בחשבון אפשרות זו גם אם עמדת וקיימת את כל תנאי התכנית העסקית.

 

5. הבריאות והכושר הגופני-גיל 50 הוא הגיל שבו אנו מבינים הלכה למעשה את השחיקה הגופנית.תחילתן של מחלות שונות,העדר כושר גופני,חולשה כללית ומצברים שמתרוקנים מהר. ימי המחלה, הבדיקות וכמות הביקורים אצל הרופאים בעליה מתמדת.יש לקחת בחשבון פגיעה בימי עבודה ובעסק עקב היעדרויות. ירידה יכולה להיות גם בחוסן המנטאלי. לא כל אחד חושב צעיר ומרגיש צעיר.

 

6. אין יום ואין לילה-כשאתה עצמאי זה ל- 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע.לא בהכרח בנוכחות פיזית אבל בטוח במחשבות. ישנן חרדות,מצוקות ולחצים מכל הכיוונים. ישנם לקוחות חצופים שירצו לדעת דווקא בשבת בצהרים באיזו שעה יגיע המשלוח של יום רביעי.תמיד אבל תמיד תיקח את העבודה הביתה ותמשיך לנתח מצבים ולאתר פתרונות. מניסיוני גם במהלך השינה,יש מצב שאתה ממשיך לעבוד...

 

7. משרתם של אלף אדונים- כל לקוח הוא " הבוס החדש שלך ".תהיה רדוף חרדות נטישה מצד כל לקוח. הרצון לרצות את כולם,לחשוב שהלקוח צודק יותר ממך,יגרום לך להיות שחקן בתיאטרון החיים. תמיד לחייך,להגיד שהכול מצוין גם שלא. כל לקוח הוא עולם ומלואו.טעות אחת יכולה למחוק קשרי לקוח מצוינים של שנים רבות.שימור לקוח הוא מאמץ שלא מסתיים אף פעם.

 

8.  לקוחות בלתי נסבלים-מניסיוני בעסקים רבים, 5% מסך הלקוחות מוציאים לך את החשק לחיות,אנשים רעים שלא יהיה מרוצים גם אם תביא להם את הירח.אף פעם לא יגידו תודה גם אם קיבלו שירות מעל ומעבר. ידאגו להשמיץ בכל הזדמנות אבל גם אף פעם לא יעזבו, כי הם יודעים שלא ימצאו מישהו יותר טוב. מישהו שמוכן לסבול את התנהגותם המקוממת ולא לזרוק אותם לכל הרוחות.רוב העצמאים לא מסוגלים להיפתר מעלוקות אלה וחווים פגיעות חוזרות ונשנות.

 

9. ירידה ברמת ההכנסות-  תקופת ההקמה של עסק חדש יכולה להיות ארוכה וללא הכנסות. במקרה הטוב כיסוי של ההוצאות. מחכות שנה או שנתיים לא קלות.מעטים העסקים המניבים פרי ממשי בטווח קצר.אי אפשר להימנע מלערוך תמיד את ההשוואה לשכר ולתנאים שהיו כאשר היית שכיר. שכח מזה. רוב הסיכויים שתרוויח פחות גם כשהעסק יתייצב,גם ללא תנאים וגם תעבוד יותר... שלא לדבר על האחריות והסיכון שלא מסתיימים אף פעם.

  

10. פחיתות כבוד- לעיתים אני נפגש עם עצמאיים שזו להם הקריירה השנייה . סך הכול הם מרגישים בסדר. אבל, יש עסקים או מקצועות שבהם קיימת תחושת פחיתות כבוד מעצם הבדלי המעמד בתפקיד,בשליטה ובניהול הקיימים בעיסוק הנוכחי מול העיסוק הקודם כשכיר. קיימת הרגשה כי ממעמד מנהל ירדנו למעמד נמוך משמעותית,העוסק בשירות לקוחות שחלקם ברמה נמוכה.עיסוק בפרטים הקטנים. מדרגה של אל"מ לדרגת סמל...  חוסר מימוש מלא של הפוטנציאל הקיים בנו.

 

                                                                             לסיכום


מטרת המאמר לנסות ולסייע לך המתלבט,בבחירת הדרך המתאימה בצומת החלטות חשוב זה.אין המאמר דן במה אנו הולכים לעשות וכיצד נעשה את זה.  אלא האם נכון לנו לנסות את החלופה של הקמת עסק או פעילות עצמאית בגיל מבוגר יחסית.    איך נוכל להסתייע באופן מעשי?  יש לערוך טבלה המציגה או כל הנקודות " בעד " ו " נגד ".    לסמן את כל הנקודות החשובות ביותר עבורכם בכל צד.יש להשקיע מחשבה באיתור נימוקים נוספים בעד ונגד ( למשל הכורח למעבר מגורים לאזור מתאים יותר לעסק המתוכנן ),לערוך דיון מקיף עם חברים,משפחה ואנשי מקצוע וכמובן עם עצמכם על כל נקודה ונקודה שכזו. כיצד נדע איזה צד מנצח ? קיימות מספר שיטות: מתן ציון מ-1 עד 10 לכל טיעון וחישוב הציון המשוקלל על פי חשיבות הטיעונים. צד שזכה לציון גבוה יותר מנצח.  בשיטה אחרת ניתן לפסול צד על פי קביעת קריטריון סף כגון: רמת ההכנסה המינימאלית,זמן המתנה למשרת שכיר,רמת סיכון ועוד. צד שאינו עומד בסף שנקבע נפסל ( לדוגמא: לא נקים עסק שאינו יכול להבטיח בסבירות גבוהה שכר מעל 10,000 ₪ לפחות ). ניתן להחליט גם על סמך תחושת בטן ותמיכת או אי תמיכת הסביבה הקרובה לכם ועוד.